گرجستان | Georgia
گرجستان حکومت ، جمهوری دموکراتیک و سکولار است. رئیس جمهور کنونی کشور میخائیل ساکاشویلی است که رابطه نزدیکی با غرب دارد و خواهان عضویت گرجستان در ناتو و اتحادیه اروپا میباشد. و با روسیه برسر دو جمهوری خودمختار آبخازیا و اوستیای جنوبی – به ویژه پس از جنگ سال ۱۳۸۷ – اختلافات فراوانی دارد. نام بینالمللی گرجستان، جرجیا (Georgia) میباشد که در بیشتر جهان به این نام خوانده میشود. این کشور دارای دو جمهوری خودمختار آبخازیا و اوستیای جنوبی (به گرجی: منطقه تسخینوالی) است که در شمال کشور و در همسایگی روسیه هستند و اکنون این دو منطقه با پشتیبانی روسیه اعلام استقلال کردهاند.
گرجستان تاریخ و فرهنگ پربار و کهنی دارد و از نخستین کشورهایی است که مسیحیت را به عنوان دین رسمی کشور برگزید (در سدههای چهارم و پنجم میلادی). تاریخ و فرهنگ گرجستان با ایران مشترکات بسیاری دارد چراکه این کشور مدتها جزئی از ایران بوده است.
سواحل گرجستان ( خواص درمانی ساحل سحر آمیز دریای سیاه )
اثر جادویی سواحل این منطقه بر انسان از زمان کهن مورد توجه مردمان بومی بوده است . اورکی Ureki منطقه ای است در غرب گرجستان و در کنار دریای سیاه. این منطقه از شمال 15 کیلومتر با پوتی فاصله دارد و از جنوب 60 کیلومتر با باتومی. سواحل این منطقه گلی و به رنگ قهوه است. از دیر باز مردم می دانستند که خاکهای ساحلی این منطقه شفابخش است. بسیاری از افراد از مناطق دورتر به اورکی می آمدند و گلهای ساحلی را به تن خود می مالیدند تا از خاصیت سحرآمیز آن بهره گیرند.آیا این باورها خرافات بود؟ دانشمندان در قرن نوزدهم پی بردند که ماسه های سواحل این منطقه دارای اثر مغناطیسی است. از دیرباز می دانستند که میدان مغناطیسی تاثیر خاصی بر روی ارگانیسم بدن انسان دارد. بعدها پژوشگران با تجزیه خاک این منطقه پی بردند که ترکیبات آن حاوی مواد معدنی با ترکیب ویژه ای است که سبب ایجاد میدان های مغناطیسی طبیعی می شود.پیشتر و در زمان شوروی سابق بسیاری از مردم از نقاط مختلف اتحاد شوروی به این منطقه می آمدند و چند روزی را در آن اقامت می گزیدند با این باور که سلامت آنها تا پایان عمر تضمین خواهد شد.
تفلیس
شهر تفلیس پایتخت گرجستان، بزرگترین ، پرجمعیت ترین و مهمترین شهر این کشور می باشد. در گذشته نام رسمی شهر تیفلیس Tiflis بود و در مکاتبات اداری به این نام خوانده می شد. از سال 1936 نام رسمی شهر به همان نام محلی آن در زبان گرجی یعنی تبیلیسی Tbilisi تغییر پیدا کرد.تبلیسی از واژه کهن تپیلی Tpili بمعنای گرم گرفته شده است که ظاهراً به چشمه های آب گرم این شهر اشاره دارد. بنابراین می توانیم تفلیس را شهر چشمه های آبگرم هم بنامیم.خارجی ها در تلفظ نام این شهر گاه به اشتباه به آن تیبیلیسی Tibilisi می گویند در حالی که در نام واقعی شهر حرف ت ساکن می باشد.تفلیس که در مسیر جاده ابریشم واقع شده است همواره یک پل ارتباطی میان شرق و غرب بوده است. حتا امروزه هم تفلیس مسیر ترانزیت شرق و غرب است. این شهر در ۱۲۰ کیلومتری رشته کوه قفقاز بزرگ و ۲۵۰ کیلومتری دریای سیاه قرار دارد و با شهرهای تاشکند، استانبول، رم،بارسلون، بوستون، و شیکاگو هم عرض است .
دریاچه تفلیس
دریاچه تفلیس از شمال غربی تا جنوب شرقی شهر گسترش پیدا کرده است. این دریاچه از سال 1953 مورد استفاده واقع شده است. طول آن 8.75 کیلومتر ، حداکثر عرض آن 1.85 کیلومتر و مساحت آن 11.6 کیلومتر مربع میباشد. حجم دریاچه 308 میلیون متر مکعب و حداکثر عمق 45 متر و متوسط عمق آب 26.6 متر میباشد.در تابستان و پاییز بدلیل استفاده جهت آبیاری عمق آن 7 تا 10 متر کاهش میابد. مقدار املاح آن بین 300 تا 500 میلی گرم در لیتر میباشد. آب این دریاچه توسط رودخانه ایوری تامین میگردد . آب این دریاچه جهت آبیاری ، پرورش ماهی، ورزشهای آبی ، آب شرب استفاده میشود و در فصل تابستان محلی برای استراحت و شنای اهالی تفلیس میباشد.
اسکی در گرجستان
اسکی بازی یکی از پرطرفدارترین تفریحات زمستانیاست.در گرجستان مکانهای مختلفی برای علاقه مندان به این ورزش وجود دارد که در اینجا برخی از انها را معرفی میکنم:
پیست اسکی گودائوری
گودایوریGudauri پیست اسکی با کیفیتی است در دامنه جنوبی کوههای بلند قفقاز، در شمال شرقی گرجستان و در نزدیکی شهر ییلاقی کازبگی یا ستپانتسمیندا. با دوساعت رانندگی میتوانید مسافت 120 کیلومتری تفلیس به گودااوری را طی کنید. در گودائوری سه مسیراسکی رانی وجود دارد بطوریکه اسکی بازهای مبتدی تا اسکی بازهای حرفه ای میتوانند دراین منطقه اسکی بازی کنند. اقامتگاهها و هتل هایی با درجه های مختلفی در منطقه بناشده اند. گودائوری که در ارتفاع 2196 متری سطح دریا قرار گرفته است، تابستانها هم تفریحگاه ییلاقی جالبی است .
مستیا
ستیا یک پیست اسکی جدید است در کوههای منطقه سوانتیکه در ارتفاع 1500 متری قرار گرفته است. یک بزرگراه 182 کیلومتری از تفلیس بسوی مستیا در حال ساخت است اما در حال حاضر ساده ترین را مسافرت به مستیا استفاده از هواپیما است. از تفلیس هفتهای دوبار پرواز توسط شرکت هواپیمایی کانادایی کن بوکر ایر Kenn Borek Air به مقصدفرودگاه مستیا وجود دارد. دو مسیر اسکی رانی درمستیا وجود. مسیر قرمز که وِزه اسکی بازهای حرفه است و طول آن 2600 متر است. مسیرآبی که برای اسکی بازهای کم تجربه تر ساخته شده است 2670 طول دارد و مسیر 300 متری موسوم به موگویری Mugviiri ویژه اسکی بازهای مبتدی را نیز در بر دارد.
باتومی
شهری بندری بر کرانه دریای سیاه و یکی از زیباترین شهرهای گرجستان می باشد . این شهر به سرعت در حال رشد است و تنوعی از زندگی شهری همراه با سرگرمی ها ، سواحل و پارک های زیبا را ارائه می دهد . باتومی در قسمت جنوب غربی گرجستان قرار دارد که مراودات تجاری این کشور با قاره اروپا نیز از این طریق صورت می گیرد.
بنابر روایات هردوت، سکاها از طریق آزوو(آزف) به ولایت باطوم آمدهاند. باطوم در دوره هخامنشیان، از متصرفات پادشاهان هخامنشی شمرده میشد. این شهر در محل بندرگاه قدیمی رومی باتوس، که احداث آن را به آدریانوس نسبت میدهند، بنا شد. بعدها یوستی نیانوس از پادشاهان روم شرقی آنجا را تصرف کرد و پس از بنای دژ پترا در شمال آن، باتوس اهمیت خود را از دست داد و مدتی بعد، جزو متصرفات پادشاهان لز شد . در ۶۴۳م حبیب بن مسلمه، سردار مسلمان، گرجستان و از جمله باطوم را به صلح گشود و این شهر به دست مسلمانان افتاد. در اواخر سده ۱۰م، باطوم جزو حکومت متحد گرجستان شمرده میشد و پس از تجزیه امپراتوری گرجستان، امیران متاوارهای گوری در آنجا مستقر شدند.
بلوار باتومی
هرکس به باتومی میرود دیر یا زود خود را در حال قدم زدن در بلوار باتومی یا همان باتومیس بلواری -که پارکی به طول ١٫۵ کیلومتر است و مقابل ساحل اصلی کشیده شده- مییابد. این بلوار پر از مسیرهای پیادهروی، درختان زیبا و کافههاو بار های زیبای ساحلی است. به همهی اینها یک چرخ و فلک غولپیکر را هم اضافه کنید که منعکسکنندهی روح ِ زندگی ِ جاری در این بلوار است.همچنین در قسمتی از این بلوار فواره های زیبای موزیکالی قرار گرفته است که هر بیننده ای را مسحور خود می کند . بلار در سال ١٨٨۴ میلادی ساخته شده و در همان ابتدای امر چند گونه گیاه و درخت کمیاب را هم در آن کاشتند. البته ساحل ِ اینجا سنگلاخی است اما زیباییهای خودش را دارد و همیشه هم تمیز است. در قسمتهای مختلف این ساحل دوشهایی نیز تعبیه شده است . در تابستان از شدت ازدحام جمعیت تا حد انفجار میرود. اگر دنبال آب تمیزتر و جمعیت کمتر هستید باید یک مسیر کوتاه را تا جنوب شهر و گونیو کواریاتی رانندگی کنید.
مجسمه عشق در باتومی
Love Sculpture in Batumi نام اصلی این تندیس “زن و مرد” است ولی بیشتر به نام مجسمه عشق باتومی شناخته می شود، در کنار اسکله باتومی قرار دارد. این تندیس 7 متری فلزی، مرد و زنی را نشان می دهد که دور از یکدیگر هستند بین 8 تا 10 دقیقه به هم نزدیک شده و یکی می شوند. سازنده آن تامارا کِوِه سیتادزه(Kvesitadze Tamara)، معمار، نقاش و مجسمه ساز گرجی است. در اصل منبع الهام ساخت این مجسمه داستان زندگی علی و نینو می باشد علی پسری مسلمان از کشور آذربایجان می باشد که عاشق دختری مسیحی به نام نینو میشود این عاشق و معشوق بخاطر دین های متفاوت از طرف خانواده های خود مورد مواخذه قرار گرفته و بالاجبار از یکدیگر جدا میشوند و پس از مدتی دق کرده و دنیای فانی را ترک میکنند تا در دنیای دیگر به یکدیگر بپیوندند.این مجسمه ها در واقع بیانگر روح علی و نینوست که در بهشت کنار ساحل زیبای باتومی به وصال میرسند جالب اینجاست که وقتی این دو مجسمه به یکدیگر میرسند مردم تماشاچی شروع به زدن سوت و دست به نشان شادی وصال میکنند . این مجسمه ها از ساعت 9 تا 12 شب روشن بوده و نور پردازی زیبایی در شب های افسونگر باتومی به نمایش میگذارند.
شماره تماس های ضروری در گرجستان عبارتند از :